Priyo24.Com

Place of somethings Knowing

38th BCS MCQ Question Solution 2017 (all question answer)

38th BCS MCQ Question Solution 2017 (all question answer)

38th BCS MCQ Question Solution 2017 will be found at our website very shortly today. Everyone can collect it from downloading here and study. Hopefully the campaigner will be helpful by this 38th BCS MCQ Question Solution 2017. To get full solution stay with us at BDLove24.com

38th BCS MCQ Question Solution 2017

৩৮ তম বিসিএস প্রিলির প্রশ্ন ও সম্পূর্ণ নির্ভুল সমাধান দেখে নিনঃ

Our BCS cadre will make the solution of 38th BCS MCQ Question Solution 2017 for the 38th BCS preliminary test which is gonna be held on 29th December 2017. Here is the final suggestion for u all. Click the link below to download the 38th BCS MCQ Question Solution 2017.

Here is the question of 38th BCS. We are working for solution. To get solution stay updated. (প্রশ্ন সমাধানের কাজ চলছে, সাথে থাকুন…)

 

সাধারণ জ্ঞানঃ

১. ন্যানো স্যাটেলাইট – ব্রাক অন্বেষা  Priyo24.com
২. মায়ানমারের সাথে সমুদ্রসীমা – Permanent tribunal for the law of the sea
৩. সর্বাধিক পরিমাণ অর্থের আমদানি – চীন
৪. মুজিবনগর সরকারের ত্রান মন্ত্রী – কামরুজ্জামান  Priyo24.com
৫. ভাষা আন্দোলন – বাঙ্গালী জাতীয়তাবাদ
৬. ১৯৫৪ এর প্রাদেশিক পরিষদ নির্বাচনে যুক্ত ছিলেন না- সলিমুল্লাহ
৭. জুম চাষ- খাগড়াছড়ি
৮. চাকমা জনগোষ্ঠী বেশি বাস করে – রাঙ্গামাটি  Priyo24.com
৯. প্রথম আদমশুমারি – ১৯৭৪
১০. মোট দেশজ উৎপাদনে কৃষি খাতের অবদান – ক্রমহ্রাসমান
১১. বিশেষায়িত ব্যাংক – বাংলাদেশ কৃষিব্যাংক
১২. সকল নাগরিক আইনের দৃষ্টিতে সমান – ২৭ ধারা
১৩. ইকোনমিক রিভিউ ২০১৬ অনুযায়ী শিশুমৃত্যু হার – ২৮  Priyo24.com
১৪. ৭ম পঞ্চবার্ষিক পরিকল্পনা অনুযায়ী গড় প্রবৃদ্ধি – ৭.৪০

১৫. ২০১৫-১৬ অর্থবছরে বাংলাদেশের গড় মূল্যস্ফীতি ছিল – ৬.০%
১৬. বাংলাদেশের বিদ্যুৎ উৎপাদনে জ্বালানি হিসেবে সর্বাধিক ব্যবহৃত হয় : প্রাকৃতিক গ্যাস  Priyo24.com
১৭. প্রাচীন বাংলার হরিকেল জনপদ অঞ্চলভুক্ত এলাকা : চট্টগ্রাম ‘
১৮. নিম্নের মোঘল সম্রাটদের মাঝে কে প্রথম আত্মজীবনী লিখেছিলেন : বাবর
১৯. ঐতিহাসিক ছয় দফা ঘোষণা করা হয় ১৯৬৬সালের – ফেব্রুয়ারিতে
২০. গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ সংবিধান মতে প্রধান নির্বাচন কমিশনারের নিয়োগের মেয়াদকাল :৫ বছর.
২১. দেশের কোন এলাকাতেই ভোটার হননি এমন ব্যক্তি সংসদ নির্বাচনে: কোনোভাবেই প্রার্থী হতে পারবেন না *
২২. কোনটি স্থানীয় সরকার নয় : পল্লী বিদ্যুৎ
২৩. আইন প্রণয়নের ক্ষমতা – জাতীয় সংসদের  Priyo24.com
২৪. সমাজের শিক্ষিত শ্রেণীর যে অংশ সরকার না কর্পোরেট গরূপে থাকে না কিন্তু সরকারের উপর প্রভাব বিস্তার করার ক্ষমতা রাখে- সুশীল সমাজ
২৫. গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশের রাষ্ট্রপতি পদে নির্বাচিত হওয়ার ন্যূনতম বয়স : ৩৫ বছর
২৬. বাংলাদেশের জাতীয় আয় গণনায় দেশের অর্থনীতিকে কয়টি ভাগে ভাগ করা হয় :  Priyo24.com
২৭. টেস্ট ক্রিকেটে বাংলাদেশের পক্ষে কে প্রথম ডবল সেন্ঞ্চুরী করেন : মুশফিক
২৮. নিচের কোনটি নাগরিকের দায়িত্ব: রাস্তায় ট্রাফিক আইন মেনে চলা
২৯. মায়ানমারের সাথে বাংলাদেশের কয়টি জেলার সীমান্ত আছে: ৩ টি  Priyo24.com
৩০. পার্বত্য চট্টগ্রাম শান্তচুক্তি কত সালে স্বাক্ষরিত হয় ;১৯৯৭

আন্তর্জাতিক অংশের সমাধান:
১. ফিফা ২০২২ হবে- কাতার  (Priyo24.com)
২. ওআইসির দাপ্তরিক ভাষা- তিনটি
(আরবি+ইংরেজি+ ফ্রেন্স)
৩. এসডিআইকে বলা হতো- তারকা যুদ্ধ
(সমালোচকরা বলতেন)
৪. কপ-২১এ অংশগ্রহণকারী জাতি- ১৯৬
(১৯৫দেশ + ইইউ)(Priyo24.com)
৫. রোহিঙ্গারা নাগরিকত্ব হারায়-
১৯৮২ সালে
৬. অক্টোবর বিপ্লবের নেতৃত্ব- লেনিন
দিয়েছেন
৭. দুই পরাশক্তির মাঝের দেশ- বাফার
স্টেট – (Priyo24.com)
৮. পিংপং হচ্ছে- টেবিল টেনিস – (Priyo24.com)
৯. বিআরআই প্রস্তাবক- চিন
১০. জাতিসংঘের সহযোগী সদস্য নয়-
আসিয়ান
১১. সার্কের সদরদপ্তর- কাঠমাণ্ডু,
নেপাল- (Priyo24.com)
১২. ১৯৯৫ গোল্ডেন জুবেলি-
জাতিসংঘ (১৯৪৫ সালে প্রতিষ্ঠিত। ৯৫
এ ৫০ বছর)
১৩. অ্যামেনেস্টি ইন্টারন্যাশন্যাল-
মানবাধিকার সংগঠন- (Priyo24.com)
১৪. ইউএনএইচসিআর সদরদপ্তর -জেনেভা
১৫. ভারতের প্রাচীন রাজনৈতিক দল-
ন্যাশনাল কংগ্রেস
১৬. ওজনস্তর রক্ষা বিষয়ক চুক্তি- মন্ট্রিল
প্রোটোকল
১৭. নৈরাজ্য হলো- নব্য মার্কসবাদ- (Priyo24.com)
১৮. প্রাকৃতিক আইনের উদ্ভব-জন লক, হবসন
হুগো, গ্রেসিয়াস এর লেখনী থেকে
১৯. ইমপেরিয়ালিজম, দ্য হাইয়েস্ট স্টেশ
অব ক্যাপিটালিজম- লেনিন
লিখেছেন
২০. গুয়ামের গভর্নর- অ্যাডি ক্যালভো- (Priyo24.com)

 

বাংলা সমাধান:
১) ব্যক্ত এর বিপরীত শব্দ — গূঢ়
২) বাংলা কৃৎ প্রত্যয়— মোড়ক।
৩) কোনটি সার্থক বাক্যের গুণ নয়? —
আসক্তি।- (Priyo24.com)
৪) বীরবল ছদ্ম নাম — প্রমথ চৌধুরী।
৫) মুখরা রমনী বশীকরণ — অনুবাদ নাটক।
৬) চন্দ্ররা — রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর।
৭) পূর্বাশা এর সম্পাদক — সঞ্জয়
ভট্টাচার্য।- (Priyo24.com)
৮) কে ফোর্ট উইলিয়াম কলেজের
শিক্ষক — রামরাম বসু।
৯) মেঘনাদ বধ কাব্য — ১৮৬১ সালে।
১০) Null and void এর পরিভাষা —বাতিল।- (Priyo24.com)
১১) কোন বানান শুদ্ধ? – এর সঠিক উত্তর
নেই।।
১২) গিন্নি – অর্ধ তৎসম।
১৩) শ্রদ্ধা শব্দের সঠিক প্রকৃতি প্রত্যয় —
শ্রুৎ + ধা + অ+ আ।- (Priyo24.com)
১৪) পুষ্পসৌরভ – তৎপুরুষ।
১৫) সূর্য শব্দের সমার্থক – অর্ক।
১৬) হ্ম = হ+ম।
১৭) সদ্যোজাত — সদ্যঃ+ জাত।
১৮) শ্রীকৃষ্ণকীর্তন — নাট গীতি।
১৯) সন্ধ্যাভাষা — চর্যাপদ।- (Priyo24.com)
২০) চন্দ্রাবতী — কাব্য।
২১) বিদ্যাপতি — মিথিলা।
২২) বিদ্যাসাগরের আত্নজীবনী —
আত্মচরিত।
২৩) মতিচূর — প্রবন্ধ।- (Priyo24.com)
২৪) জসীম উদ্দিনের রচনা —
ঠাকুরবাড়ির আঙিনা।
২৫) কোন বানানটি শুদ্ধ — ত্রিভুজ।
২৬) কোনটি অপপ্রয়োগ — একত্রিত।
২৭) বাংলা ভাষায় ব্যবহৃত মৌলিক
স্বরধবনি — ৭ টি।- (Priyo24.com)
২৮) বাবা — তুর্কি শব্দ।
২৯) আমার ঘরের চাবি —- লালন শাহ।
৩০) অগ্নিবীণা কাব্যের প্রথম
কবিতা— প্রলয়োল্লাস।
৩১) নীলদর্পন নাটক —- ঢাকা থেকে
প্রকাশিত।- (Priyo24.com)
৩২) রবীন্দ্রনাথের কাব্যগ্রন্থ —
শেষলেখা।
৩৩) নদী ও নারী উপন্যাসের রচয়িতা
—- হুমায়ুন কবির।- (Priyo24.com)

 

English Solution

1. Correctly spelt word. Answer: heterogeneous
2. Among is a preposition that is used when….. Answer: more than two- (Priyo24.com)
3. Which period is known as the “The golden age of English literature”? Answer: The Elizabethan age
4. Which one is the correct indirect narration? Answer: No correct answer
5. Which word is closest in meaning to “Franchise”? Answer: Privilege
6. ‘Once in a blue moon’ means- Answer: very rarely.- (Priyo24.com)
7. ‘Jacobean Period’ of English Literature refers to- Answer: 1603-1625
8. A retired officer lives next door. Here the underlined word is used as a/an:- Answer: participle
9. Eight men were concerned___ the plot. Answer: with- (Priyo24.com)
10. When the water___ it turns into ice. Answer: freezes
11. Which one is the correct antonym of ‘frugal’? Answer: spendthrift
12. ‘Take the bull by the horse’ means. Answer: To challenge the enemy with courage
13. I still have ___ money. Answer: a little- (Priyo24.com)
14. Compound structure of “Though he is poor, he is honest”.: He is poor but honest
15. “Alone, alone, all, all alone…….”
Answer: The Rime of the Ancient Mariner- (Priyo24.com)
16. “For God’s sake hold your tongue and let me love”. Answer: John Donne
17. Tourists____their reservations well in advance if they want to fly to Cox’s Bazar. Answer: had better get
18. The sun went down. Answer: adverb- (Priyo24.com)
19. Author of ‘Man and Superman’. Answer: G.B. Shaw
20. The most famous satirist in English literature is—Answer: Jonathan Swift
21. Plural of ‘louse’. Answer: lice
22. Choose the correct sentence. Answer: He refrained from taking any drastic action
23. Which one of the following words is in singular form? Answer: radius- (Priyo24.com)
24. Passive voice of “It is impossible to do this.” Answer: This is impossible to done
25. Who wrote the epic? Answer: John Milton
26. The literary term ‘euphemism’ means. Answer: wise saying- (Priyo24.com)
27. Mutton is…. Answer: Material noun
28. Reading is….. Answer: Gerund
29. Distributive pronoun. Answer: either- (Priyo24.com)
30. Who is not Victorian poet? Answer: Alexander Pope
31. A speech of too many words is called-. Answer: A verbose speech
32. ‘Strike while the iron is hot’ is an example of- Answer: Adverbial clause- (Priyo24.com)
33. The play ‘The Spanish Tragedy’ is written by- Answer: Thomas Kyd
34. Famous Indian famous novelist. Answer: R. K. Narayan
35. The word ‘Panegyric’ means. Answer: elaborate praise- (Priyo24.com)

ভূগোল
১. আফ্রিকার সাব সাহারা অঞ্চলকে কি নামে অভিহিত করা হয় উ: সাহিল- (Priyo24.com)
২.নিচের কোন ভৌগলিক এলাকাটি রামসার সাইট হিসেবে স্বীকৃত: টাঙ্গুয়ার হাওর- (Priyo24.com)
৩.নিচের কোন উদ্ভিদ ম্যানগ্রোভ অঞ্চলে পাওয়া যায়?
:নিপা পাম- (Priyo24.com)
৪.বায়ুমন্ডলের কোন স্তরে বজ্রপাত ঘটে: টপোমন্ডল- (Priyo24.com)
৫.বায়ুমনৃডলের যে স্তরে বেতার তরঙ্গ প্রতিফলিত হয়: আয়োনস্ফিয়ার- (Priyo24.com)

Priyo24.com

38 BCS MCQ Question Solution english literatures

38 BCS MCQ Question Solution english literatures

38th BCS MCQ Question Solution 2017

38th BCS MCQ Question Solution 2017

 

38th BCS MCQ Question math part Solution 2017 Answer

38th BCS MCQ Question math part Solution 2017 Answer

 More Coming Soon….

BCS( Bangladesh Civil Service)

  1. Application started on 10th July.
  2. Application deadline: 10th August.
  3. 38th BCS Preli examination will be held on 29th December 2017.
  4. Total Cadre Posts: 2024.

Nowadays Bangladesh Civil Service (BCS) job is the biggest and most wanted government job opportunity of Bangladesh. Every educated person expects to be a gadget of BCS after fighting in the many examinations. To be a BCS cadre is not easy at all. It’s very hard to be BCS Cadre after a long journey. It’s very tough to survive at the last step of BCS examination. Every year the gov authority offers with a huge total posts for the BCS circular. All the BCS lovers are waiting for the circular as well. In this year there a lot of posts with a lot of categories. You can able to see the full circular after downloading as PDF file that we have shared at the top.

Preliminary  MCQ Test Latest Syllabus
This examination is a screening test conducted on the following Pattern:
For 200 number of MCQ type Questions having 1 mark for each correct answer but deduction of  0.5 marks for each incorrect or faulty answer. BCS Preliminary MCQ Syllabus Latest Exam Procedure, Question pattern, Marks Distribution and Syllabus details are as follows:

Bangla Language and Literature: 35 Marks

English Language and Literature: 35 Marks

Bangladesh Affairs: 30 Marks

International Affairs: 20 Marks

Geography (Bangladesh & Global), Environment and Disaster Management: 10 Marks

General Science: 15 Marks

Computer and Information Technology: 15 Marks

Mathematical Reasoning: 15 Marks

Mental Ability: 15 Marks

Ethics, Values, and Good Governance: 10 Marks

Total=200 Marks

4,683 total views, 2 views today

Leave a Reply

Priyo24.Com © 2018 Raihanul Haque